Selecteer een pagina

OVER ONS

I

DE OMMEZWAAI

Een goedbetaalde commerciële functie opzeggen en samen voor het avontuur gaan. Je moet maar durven! Olav en Brigitte Bongarts willen een B&B met een kaaswinkeltje beginnen aan het Raadhuisplein in Arcen. Na zestien jaar verlaten ze hun herenhuis in Venlo.

„Het was een proces van jaren. Er was altijd wel een reden om het niet te doen.” Olav, gepokt en gemazeld in de mediabranche, werkt nu nog voor een uitgever in Antwerpen. Die baan houdt hij voorlopig aan. Zijn partner Brigitte komt uit het bankwezen. „Twee jaar geleden organiseerde ik voor het Limburgs Museum nog bedrijfsevenementen tijdens de jubileumtentoonstelling van Evert Thielen. Nu help ik als stagiaire in een Kaaswinkeltje in Venlo.

Hun ogen vielen aanvankelijk op mediterrane landen als Italië, Frankrijk en Spanje. Na talloze notities en berekeningen op bierviltjes werd het Arcen. Huize Anna, de vroegere woning met praktijk van huisarts Thielen. „Vorig jaar liepen we er pardoes tegenaan. We vierden de verjaardag van Daniel, onze zoon, met een speurtocht. In de grote achtertuin stond het bordje met ‘Te koop’. Het zag eruit als het buitenland. Een dag later maakten we een afspraak.”

 

Verliefd

Brigitte: „Het pand is van 1905, de schuur in de tuin stamt uit 1680. Een huis om verliefd op te worden. De tegeltjes op de vloer, de ornamenten aan het plafond, de prachtige houten trap en vooral de grote schuur waar we ons droomhuis van gaan maken. Het plaatje is perfect. We hebben elkaar wel dertig keer in de arm geknepen.”

In de B&B komen vijf kamers voor maximaal tien gasten. Brigitte: „De kaaswinkel Chez Bri past in het hele verhaal. In de tuin en op de binnenplaats zijn veel mogelijkheden om het leven te vieren.”

Buitenland

De monumentale schuur wordt hun woning. Olav heeft zich al verdiept in de lokale historie. „We willen de historie een plek geven in de kamers. Met verwijzingen naar het verleden. In het dorp liggen de bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. De ligging van ons nieuwe thuis is prachtig. Aan de voorzijde heb je het gezellige geroezemoes van de terrassen op het plein, terwijl je achter in alle stilte ’s avonds kunt wegdromen bij de ondergaande zon. Hier is zo veel mogelijk. Er zijn bijna het hele jaar door toeristen. Arcen is toch een beetje buitenland.”

Brigitte: „We hunkeren allebei zo naar die andere way of life met meer tijd voor elkaar, minder targets, deadlines en vergaderingen. Het wordt hard werken voor minder.”

Olav tenslotte met een knipoog: „ Natuurlijk gaan we ons ook voegen in de dorpsgemeenschap. Misschien is er nog een figurantenrol vrij in het Scrooge Festival?”

Liefs Olav, Brigitte & Daniël